Heb je pas een gloednieuwe, stijlvolle kraan gekocht? Dan is het belangrijk dat deze zo lang mogelijk mooi blijft. Kranen zijn een belangrijk onderdeel van een ruimte. Daarom is het belangrijk dat de prachtige kraan lang mee gaat. Dankzij wat simpel onderhoud en handig advies wat de schoonmaak betreft, kan ook jij kranen er lang netjes laten uitzien. Lees snel verder en ontdek hoe jij gemakkelijk een kraan schoon kan houden.

Kranen en schoonmaken

Soms is het een uitdaging om het hele huis netjes en schoon te houden. De kranen in huis zijn regelmatig een doorn in het oog. Vooral een kraan die geregeld wordt gebruikt, zal er na een tijdje niet meer fris en netjes uitzien. Zo zitten kranen regelmatig onder allerlei vlekken en kalkaanslag die je niet gemakkelijk weg krijgt. Wat kan je dan wel doen om de kranen in huis schoon te houden? Met de volgende praktische trucjes kan jij binnen een handomdraai alles thuis heerlijk fris en schoon houden.

Kalkaanslag verwijderen

We behandelen een veel voorkomend probleem bij kranen: kalkaanslag. Door de samenstelling van het water kan het voorkomen dat jouw kraan kalkafzettingen en vlekken krijgt waardoor de mooie glans verdwijnt. Uiteraard kan je investeren in een prijzig schoonmaakmiddel dat direct de aanslag weer onzichtbaar maakt. Daarentegen kan je ook voor een paar handige middeltjes kiezen, die je waarschijnlijk toch al in huis heb slingeren. Wij noemen er een paar hieronder.

Kranen poetsen met citroen

Moet jij nodig wat hardnekkige kalkaanslag schoonpoetsen? Gebruik dan een citroen. Je verwacht het niet, maar een citroen kan kranen binnen een mum van tijd schoonmaken. Zo’n natuurlijk product als een citroen werkt stiekem beter tegen kalkaanslag. Bovendien is het goedkoper én ruikt het tevens een stuk lekkerder dan chemische schoonmaakmiddelen. Snijd eerst een citroen door de helft. Pak een helft en poets hiermee grondig de kranen. Vervolgens moet je een paar minuten wachten. Daarna spoel je de boel af met lauw water en droog je het met een doekje. Voilà! Alle kalk is weg.

Tandpasta als schoonmaakmiddel

Naast een citroen kan je ook overwegen om je tandpasta te gebruiken als de kranen een goede schoonmaakbeurt nodig hebben. Dit middeltje werkt alleen niet bij een gouden of bronzen kraan. Heb je geen van beide? Pak dan maar de tandpastatube bij de hand en maak je klaar om te gaan boenen. Smeer eerst de tandpasta over de gehele oppervlakte van de kraan. Gebruik vervolgens een zachte handdoek om dit goed in te wrijven. Spoel tot slot de kraan af met water. Doe dit wel grondig. Zo voorkom je dat er tandpasta resten blijven plakken en je weer nieuwe vlekken hebt.